Jogurt czy kefir?
W przywracaniu prawidłowej mikroflory jelitowej bardzo dużą rolę odgrywają spożywane często, najlepiej przez kilka miesięcy codziennie, jogurty i kefiry.
Czym więc się różnią te ukwaszone postacie mleka? Przecież nie tylko smakiem, bo kefir ma zdecydowanie kwaśniejszy smak. Różnią się sposobem przygotowania i składem drobnoustrojów, które służą do ich wyhodowania.
Zarówno jogurty, jak i kefiry są osiągnięciem ludów kaukaskich. Procesy fermentacji mleka dostarczały bardzo cennych biologicznie substancji nie tylko budulcowych dla organizmów, ale i witamin, minerałów i amin biogennych stymulujących pracę mózgu, działających przeciwdepresyjnie. I dzisiaj, kiedy badania potwierdziły istnienie osi mózg-jelita-układ odpornościowy, zrozumiano, jak ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia jest dbanie o prawidłowy skład flory bakteryjnej w jelitach.
Jogurt to sfermentowany napój mleczny wyhodowany na bazie bakterii, pałeczek kwasu mlekowego, nazywanych często bakteriami probiotycznymi.
Kefir zaś to napój o zdecydowanie kwaśniejszym smaku, którego fermentację przeprowadzają specjalne grzybki kefirowe. Unikalność grzybka kefirowego polega na tym, że stanowi on swoisty konglomerat grzybów i bakterii. Zwykle tak, gdzie żyją grzyby nie mogą rozwijać się bakterie, bo grzyby wytwarzają antybiotyki. Natomiast w środowisku, gdzie żyją bakterie np. pałeczki kwasu mlekowego nie mogą rozwijać się grzyby, bo kwas mlekowy hamuje rozwój grzybów. W kefirze drobnoustroje te nie zwalczają się wzajemnie a współdziałają.
W kulturze tureckiej kefir określany jest jak napój długiego życia.
I rzeczywiście badania naukowe to także potwierdzają. Im bardziej dojrzały kefir tym smak jego jest kwaśniejszy i zawiera mniej cukru mlekowego – laktozy. Grzybki kefirowe wytwarzają niewielki ilości alkoholu (0,02 do 2%).
Kefir wspomaga oczyszczanie organizmu z niestrawionych resztek pokarmowych i toksyn oraz pobudza perystaltykę jelit, dlatego bardzo przydatny jest dla osób cierpiących na zaparcia. Kefir wspomaga zasiedlanie jelit przez bakterie probiotyczne i wypiera bakterie chorobotwórcze.
Kefir jest źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, co ma istotny wpływ na stan naszych kości. Grzybki kefirowe stymulują wytwarzanie przez bakterie w przewodzie pokarmowym witamin z grupy B i witaminy K. korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, wspomaga leczenie zaburzeń snu i depresji.
Kefir wspomaga działanie układu odporności i jest zalecany w chorobach wirusowych (opryszczka, półpasiec. AIDS) w zespole przewlekłego zmęczenia.
Bardzo korzystnie wpływa na gospodarkę tłuszczową redukcję poziomu złego cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi, usprawnienie pracy wątroby, nerek tarczycy.
Kefir hoduje się mleku o temperaturze pokojowej przez około 24 godziny.
Jogurt to źródło bakterii probiotycznych, które są niezbędne do przeciwdziałania dysbakteriozie i przywrócenia prawidłowego składu flory bakteryjnej w jelitach Kefir to napój korzystny dla podtrzymania zdrowia i zapewnienia długiego życia. Sensowne jest naprzemienne jednego dnia picie jogurtu, a drugiego dnia kefiru. Jednoczesna wypicie tych napojów jednego dnia nie niesie ze sobą żadnych problemów zdrowotnych.