Świętojańskie ziele
Takim mianem określa się Dziurawiec zwyczajny, roślinę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, bo najczęściej zakwita około 24 czerwca. Na początku kwitnienia zawiera ona najwięcej aktywnych biologicznie składników.
Dziurawiec jest zaliczany do uniwersalnych roślin leczniczych , bo może być pomocny w leczeniu ponad 100 chorób. W rozkwitających pędach, znajdują się flawonoidy, które rozkurczają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, znoszą więc bóle i skurcze, ułatwiają przepływ żółci do światła jelita, co przyczynia się do poprawy trawienia.
Dziurawiec zawiera hiperycynę o pięknej purpurowej barwie, która ma wpływ na układ nerwowy, znosi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i w okresie przekwitania (menopauzy). Hiperycyna zwiększa też przepuszczalność skóry dla słońca, co w naszej szerokości h=geograficznej jest szczególnie cenne, w miesiącach, kiedy mamy mało dni słonecznych. Trzeba ostrzegać przez spożywaniem przetworów dziurawca, kiedy planują się opalać osoby o bardzo jasnej karnacji skóry, bowiem u nich może łatwiej dojść do oparzenia słonecznego.
Olejek eteryczny zawarty w dziurawcu, działa dezynfekująco na przewód pokarmowy, znosi stany zapalne i przyspiesza gojenie ran, leczy schorzenia skóry. Jest skuteczny także w trądziku, zakażeniach, owrzodzeniach, a także pobudza procesy regeneracji skóry.
Hiperozyd zawarty w tym zielu ma właściwości moczopędne. Ponadto w dziurawcu są witaminy C i A.
Ostrożnie z preparatami dziurawca powinny obchodzić się osoby z wysoką gorączką, cierpiące na poważne uszkodzenie wątroby, przyjmujące leki antyretrowirusowe (stosowane w leczeniu HIV). Leki antykoncepcyjne, antydepresyjne oraz leki przeciwkrzepliwe.
Same wyciągi z dziurawca wykazują działanie przeciwdepresyjne i są do nabycia w postaci tabletek w aptekach.
Z ziela dziurawca zebranego samodzielnie lub kupionego w aptekach, czy zielarniach ,można przygotować herbatki, odwary (1 łyżka ziela na ¼ litra wody gotować pod przykryciem przez 20 minut) i pić w przypadkach niestrawności, bólów brzucha i innych schorzeniach.
Nalewkę uzyskuje się przez zalanie 200 g zebranych na początku kwitnienia górnych niezdrewniałych pędów rośliny i zalanie 70% alkoholem. Po 3 miesiącach wypija się po kilkanaście kropli w przypadkach wymienionych wyżej chorób i dolegliwości.
Oczywiście można także w aptekach kupić przetwory dziurawca (sok z dziurawca) i pamiętając o wymienionych wyżej ograniczeniach, wykorzystać z pożytkiem dla zdrowia.