O najważniejszej z witamin – C
W przeszłości z powodu niedoborów tej witaminy były epidemie szkorbutu i nawracające epidemie u dzieci w miesiącach zimowych i wczesnowiosennych. Dziś badania potwierdzają, że jej niedobory prowadzą do rozwoju tzw. chorób cywilizacyjnych, jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, czy cukrzyca.
Rola w organizmie
Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy jest niezbędny do syntezy kolagenu co jest podstawą do prawidłowego rozwoju tkanki łącznej i wszelkich procesów naprawczych w naczyniach krwionośnych, skórze, gojeniu się ran, zapobieganiu pojawianiu się zmarszczek, a także profilaktyce osteoporozy. Witamina ta ułatwia wchłanianie żelaza i jest aktywatorem wielu enzymów. Ponadto bierze udział w syntezie własnych hormonów i neuroprzekaźników, wzmacnia dziąsła i zęby. Odgrywa istotną rolę w procesach odpornościowych, także w odporności przeciwnowotworowej oraz zapobieganiu niepożądanym reakcjom w trakcie leczenia cytostatykami nowotworów.
Niedobory
Najczęstszymi objawami niedoboru witaminy C są: osłabienie naczyń krwionośnych, na skórze pojawiają się krwiaki nawet po niewielkich urazach, obrzęk i bolesność stawów, utrudnione gojenie się ran, nieprawidłowe zrastanie się kości po złamaniach, osłabienie działania układu odporności i częste infekcje, suchość i szybkie starzenie się skóry, a w bardzo nasilonych przypadkach szkorbut pod postacią owrzodzeń i krwawienia dziąseł, oraz wypadanie zębów. Niedobory tej witaminy stwierdza się bardzo często u osób palących dużo papierosów, nadużywających alkoholu czy narkotyków.
Działanie
Witamina C ma działanie antyoksydacyjne, tzn. jest bardzo dobrym wymiataczem wolnych rodników, których nadmiar w organizmie pojawia się w czasie ostrych chorób gorączkowych, np. przeziębienia, stresu, nadmiernego wysiłku fizycznego, przeciążenia psychicznego, czy w czasie leczenia wielu chorób, a przede wszystkim terapii przeciwnowotworowych.
Organizm jest w stanie przyswoić jednorazowo nie więcej 200 mg tej witaminy. Dlatego też częste podawanie małych dawek tej witaminy, a zwłaszcza pochodzącej ze źródeł naturalnych, działa znacznie skuteczniej, niż jednorazowe podawanie dużych dawek np. 1000 mg, bo nadmiar zostaje wydalony z moczem.
Witamina C w czystej postaci nie występuje w przyrodzie, a jest związana z polifenolami, bioflawonoidami i taka postać, jaka w występuję w owocach dzikiej róży czy aceroli, nie ulega rozkładowi pod wpływem światła, czy wysokiej temperatury, jak to jest często w przypadku syntetycznie uzyskiwanych izomerów kwasu askorbinowego.
Liczne działania marketingowe wielu firm sprzedających na rynku różne preparaty zawierające tę witaminę są dalekie od rzeczywistej wiedzy.
Naturalne źródła tej witaminy to owoce i warzywa: acerola, dzika róża, owoce cytrusowe – cytryna, pomarańcza, grejpfrut, mandarynka, pomidory, kiwi, truskawki, ,czarna porzeczka, papaja, jarmuż, papryka, brokuły, brukselka natka pietruszki.
Umiar i dobre źródło
Witamina C stosowana w dawkach podzielonych i nie przekraczających 500 mg na dobę jest bardzo przydatna dla organizmu, dla wzmocnienia zdrowia i wspierania urody.