Ważne jest nie tylko co jemy, ile jemy, ale i jak jemy. Aby proces przyswajania pokarmu przez organizm odbywał się prawidłowo, trzeba zachować kilka podstawowych reguł: jeść o określonych porach dnia; siadając do posiłku, starać się na te kilka minut zmniejszyć napięcie nerwowe – rozluźnić się i na chwilę zapomnieć o pośpiechu; jeść na tyle powoli, aby odczuwać smak potraw, dokładnie gryząc i spokojnie łykając.
Pośpiech naszych czasów spowodował u wielu osób nawyk szybkiego pochłaniania posiłków spożywanych niemal w biegu, o różnych porach. Mało kto pozwala sobie na luksus żucia i spokojnego jedzenia, a w związku z tym mało kto zna smak tego, co je.
Wyeliminowanie tej wstępnej obróbki pokarmów nierzadko prowadzi do trwałych zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Związane są z tym także problemy otyłości. Jeśli ktoś cierpi na zgagę, uporczywe odbijania, chorobę wrzodową, czy otyłość to powinien nauczyć się jeść powoli, a wtedy używanie wielu leków będzie zbędne.