O letnich biegunkach
Wielu osobom wyjeżdżającym na wakacje, poza pięknymi widokami przydarzają się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a zwłaszcza biegunki nazywane też biegunkami podróżnych. Zazwyczaj występują w krótkim czasie po przyjeździe do nowej miejscowości, zwłaszcza takiej, gdzie jest niższy poziom higieny, a żywność nie jest przechowywana w lodówkach, zaś woda pochodzi z ujęć powierzchniowych.
Najczęściej są to biegunki spowodowane przez bakterie kałowe (E.coli), którymi może być zanieczyszczona woda lub żywność. Przy biegunkach takich zwykle nie ma bólów.
Biegunki spowodowane bakteriami typu samonella występują po 8 godzinach od spożycia zanieczyszczonego tym bakteriami pokarmu. Towarzyszą im bóle brzucha, nudności, czasem wymioty i stany podgorączkowe. Salmonelle żyją w przewodzie pokarmowym zwierząt hodowlanych, mogą je przenosić również psy i koty. Często są na skorupkach jajek. Mogą być na mięsie, jeśli w rzeźni nie zachowuje się higieny.
Zatrucia pokarmowe gronkowcami ujawniają się szybko, po 2 godz. od spożycia zanieczyszczonego pokarmu np. lodów, kremów, ciastek. Towarzyszą im bóle brzucha, wielokrotne wymioty, gorączka 39-40 st.C., dreszcze. Objawy zwykle ustępują samoistnie po 2 dniach.
Zatrucie paciorkowcami rozpoczyna się po 6-12 godz. I najczęściej towarzyszy temu angina. To zatrucie wymaga wizyty u lekarza.
Niedawno odkryto bakterie: Yersinia enterocolica, które są przenoszone przez mięso, najczęściej wieprzowe, ale mogą być w mleku i przenoszone przez zwierzęta dzikie i hodowlane. Potrafią rozmnażać się w lodówkach. Zatrucie to przypomina zapalenie wyrostka robaczkowego i nierzadko osoby takie są operowane.
Biegunki towarzyszą czerwonce i durowi brzusznemu, którym towarzyszą kurczowe bóle brzucha i stolce z domieszką śluzu, ropy, krwi, , częste parcia na stole, objawy odwodnienia i gorączka.
Osoby z biegunką wymagają podawania dużych ilości płynów, a w razie potrzeby leków przeciwbólowych.
Dlatego wybierając się wakacyjne podróże warto zaopatrzyć się w leki przeciwbiegunkowe, a przede wszystkim sorbenty krzemowe, o handlowej nazwie Enterosgel i sorbenty węglowe. Oraz warto pamiętać, o tzw bakteriach probiotycznych, z których trzeba wyhodować samemu jogurt lub kefir, bo po biegunce stwierdza się brak tych pożytecznych bakterii w jelitach.
Cięższe przypadki biegunek wymagają wizyty u lekarza, a przy dużym odwodnieniu organizmu także leczenia w szpitalu.