OCET JABŁKOWY

O walorach korzystnych dla zdrowia octu wiedziano już w starożytności. Żołnierze rzymscy dodawali ocet do wody i to chroniło ich przed zatruciami pokarmowymi i biegunkami.

W starożytnej Grecji a potem w Bizancjum pito wodę z octem, jako rodzaj lemoniady. Dodawano do tego napoju nasiona kminku, kopru włoskiego, anyżu lub dodawano liście mięty czy ziele tymianku.

Współczesne  badania naukowe potwierdziły, że ocet jabłkowy ma właściwości przeciwbakteryjne, zwłaszcza w stosunku do bakterii E. coli. Potwierdziły też, że może obniżać poziom cukru, a także korzystnie wpływać na pracę serca oraz wspomagać odchudzanie i korzystnie wpływać na stan skóry.

Ocet jabłkowy uzyskuje się przez fermentację jabłek lub soku jabłkowego. Fermentacja ta przebiega dwuetapowo, w pierwszym drożdże octowe trawią cukier zawarty w owocach i powstaje alkohol etylowy, który bakterie kwasu mlekowego zamieniają go w ocet. Zawiera on wiele pożytecznych dla zdrowia związków biologicznie czynnych, jak antyoksydanty (kwas chlorogenowy, katechinę, taninę, kwas propionowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy oraz beta-karoten, witaminę C i witaminy z grupy B – za sprawą obecności bakterii probiotycznych . Ocet jabłkowy jest także źródłem makro i mikroelelmentów, jak potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Badania przeprowadzone na ochotnikach, którym podawano do posiłków ocet jabłkowy wykazały, ze dawał on szybciej uczucie sytości,  co z kolei powodowało spożywanie mniejszych ilości pożywienia i w następstwie uławiało odchudzanie się.

U wielu osób cierpiących na problemy z przewodem pokarmowym, jak niestrawności i zgaga, ocet jabłkowy może przynosić znaczną poprawę.

Ponieważ z powodu refluksu i zgagi wiele osób przez bardzo długi czas przyjmuje leki zmniejszające wydzielanie soku żołądkowego, chociaż objawy ulegają złagodzeniu, to  nie uzyskuje całkowitego rozwiązania problemu.

U osób, które mają niedokwaśność soku żołądkowego – 2 łyżeczki octu jabłkowego na szklankę wody wypite 15 minut przed jedzeniem sprzyjają poprawie trawienia. U osób z refluksem i zgagą – 2 łyżeczki octu w szklance wody wypite 10 minut  po jedzeniu – zamykają dolny zwieracz przełyku co zapobiega cofaniu się treści żołądka  do przełyku.

Jeśli po wypiciu octu jabłkowego z wodą nasilają się dolegliwości ze strony żołądka może to oznaczać, że śluzówka żołądka jest bardzo zniszczona i  warto wtedy wykonać testy na nietolerancje pokarmowe i wyeliminować produkty przeciwko organizm wytworzył duże ilości przeciwciał, które uszkadzać mogą ścianę żołądka.

Ocet jabłkowy może z pożytkiem być stosowany do pielęgnacji skóry twarzy i głowy oraz reszty ciała – w postaci toników.

Samodzielne zrobienie octu jabłkowego w warunkach domowych jest proste, warto to zrobić i wykorzystać z pożytkiem dla zdrowia.