Jogurt przeciw zaparciom
Zaparcia są jednym z najczęściej występujących problemów przewodu pokarmowego współczesnego człowieka. W naszym kraju dotyczą prawie co trzeciej osoby od dzieci poczynając do ludzi w wieku podeszłym.
Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć jest dysbakterioza czyli brak odpowiedniego składu flory bakteryjnej w jelitach.
Do dysbakteriozy prowadzi najczęściej długotrwała antybiotykoterapia, a także spożywanie przetworzonej metodami przemysłowymi żywności zawierającej dodatki licznych środków konserwujących.
Zmiana technologii przetwarzania mleka i produkcja na przemysłową skalę jogurtów i twarogów doprowadziła do tego, że produkty te nie zawierają odpowiednich bakterii, który w razie potrzeby mogłyby uzupełnić ich braki w organizmie człowieka.
Dlatego skutecznym sposobem rozwiązania problemów zaparć u większości osób jest samodzielne wyhodowanie w warunkach domowych jogurtu. Taki jogurt domowy, jeśli zostanie zaszczepiony odpowiednimi bakteriami probiotycznymi, będzie stanowił dla naszego przewodu pokarmowego bardzo skuteczne lekarstwo przeciwko zaparciom.
Bakterie probiotyczne, które z takiego jogurtu mogą osiąść w jelitach człowieka a następnie rozmnażać się należą do następujących szczepów: Lactobacillus acidiophilus, Lactobacillus bulgaricus i Bifidobacterium bifidum.
Bakterie te wytwarzają kwas mlekowy, który zabezpiecza jelita przed rozwojem nieprawidłowych szczepów bakterii i drożdżaków. Ponadto bakterie te produkować będą w jelitach witaminy z grupy B.
Taka najprostsza recepta w przypadku zaparć to wypić codziennie dwie szklanki jogurtu domowego.
Jogurt domowy można kupić tutaj – KLIKNIJ TUTAJ