O deserach dla cukrzyków i wegan
Osoby cierpiące na cukrzyce powinny w swojej diecie wyeliminować węglowodany proste, bo ich spożycie prowadzi do wysokich stężeń glukozy we krwi i wszelkich niekorzystnych następstw zdrowotnych z tym związanych.
Ale jednak osoby takie, mają nieodpartą chęć spożywania słodkich produktów i czują się bardzo pokrzywdzone, kiedy na liście tych zakazanych potraw znajdują się wszelkiego rodzaju desery.
Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji jest spożywanie przez cierpiących na cukrzycę specjalnie opracowanych deserów, z naturalnie występujących składników, ale bez dodatku cukrów, konserwantów tłuszczów nasyconych i olejów trans i GMO.
Wszystkie te kryteria spełnia opracowana na Ukrainie pasta czekoladowa z orzechami laskowymi, która zawiera 58% tych orzechów, kakao i masło kakaowe ( 22%) oraz inulinę (20), która jest pozyskiwana z korzeni cykorii i topinamburu oraz fruktooligosacharydy stanowiące prebiotyk, który wspiera rozwój bakterii probiotycznych w naszych jelitach. Jak deklaruje producent wyrób ten nie zawiera żadnych substancji konserwujących, polepszaczy smaku, tłuszczów trans, czy GMO.
Certyfikat wydany przez graniczną stację sanitarno-epidemiologiczną potwierdza spełnienie wymagań zdrowotnych przez ten środek spożywczy, a przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały o wiele niższe zawartości aflatoksyn (mniej niż 0,2 mikrograma na kilogram) niż dopuszczalne normy ( 3 i 6 mikrogramów na kg).
Słodki smak tej pasty wynika z zawartości inuliny.
Deser taki nie powoduje nagłych skoków wydzielania insuliny, co jest częstym zjawiskiem u osób z nieprawidłową tolerancją glukozy i cukrzycą typu 2. Sprzyja też łatwemu opanowaniu uczucia głodu, które u osób z cukrzycą powoduje, że nie mogą opanować się przed spożyciem słodyczy.
Deser taki pozwala na zaspokojenie apetytu na smak słodki, bez nasilania zaburzeń związanych z cukrzycą. Jednocześnie spełnia kryteria produktu wegańskiego.
www.gama-tech.pl https://gama-tech.pl/pl/products/pasta-czekoladowa-z-orzechami-laskowymi-bez-cukru-300-g-deser-dla-cukrzykow-170.html