Jogurt nie jedno ma imię
Pisałem poprzednio o korzystnej roli jogurtu domowego w odbudowie mikroflory jelit dla eliminacji dysbakteriozy. Ale jogurty takie różnią się smakiem, konsystencją i rolą jaką odgrywają. Wszystkie te cechy zależą od składu szczepów bakterii na których ten jogurt możemy wyhodować.
Znajomość współdziałania tych bakterii między sobą i odpowiedni ich dobór sprawia, że jogurty takie mogą być wykorzystywane nie tylko dla przysparzania bakterii porobiotycznych, ale i do wspomagania leczenia wielu chorób jak cukrzyca, miażdżyca, otyłość, zespół nadwrażliwego jelita, przewlekłe zapalenie jelit, przewlekłe zaparcia i biegunki a także dla zapobiegania chorobom nowotworowym, awitaminozom, wielu zapalnym chorobom skóry, depresji i opóźniania procesów starzenia.
Receptury takie zostały opracowane i przebadane w wielu instytutach naukowych na świecie.
Nikt z nas indywidualnie nie będzie prowadził przecież takich badań, ale warto w praktyce wykorzystać ich wyniki.
Ponieważ w trakcie przemysłowego przetwórstwa mleka zniknęły praktycznie, znane naszym przodkom źródła bakterii pałeczek kwasu mlekowego, dlatego warto zaopatrzyć się w internecie w takie specjalnie opracowane mieszaki bakterii. W kilkuset sklepach przede wszystkim ze zdrową żywnością w Polsce, i w niektórych sklepach sieciowych można nabyć takie bakterie do zakwaszania mleka, aby uzyskać jogurt domowy.
To właśnie bogactwo odpowiednio dobranych szczepów zapewnia unikalne właściwości takiego jogurtu. Nikt przecież hodując jogurt dla siebie w domu, nie będzie do niego dodawał ani konserwantów, ani sztucznych barwników, ani zagęszczaczy, ani nawet wkładał dużych kawałków owoców. Nikt nie będzie sztucznie przedłużał trwałości takich jogurtów.
Natomiast dodatki, takie jak świeże owoce, orzechy, otręby, soki owocowe i warzywne, miód, dżem albo konfitury, albo musli warto dodać bezpośrednio przed spożyciem.
Ożywione przez bakterie ukwaszone takimi bakteriami mleko ma wyjątkowy smak. Osoby odchudzające powinny szukać starterów bakteryjnych, w których składzie jest szczep Lactobacillus gasseri, który ponadto sprzyja eliminacji stanów zapalnych.
Osoby leczone antybiotykami powinny szukać szczepów Lactobacillus acidophilus, który jest oporny na działanie antybiotyków. (ACIDOLAKT)
Dla osób z osłabioną odpornością opracowano kompozycję szczepów IMMUNO
Dla zakażonych drożdżakami Candida albicans albo i gronkowcem złocistym, czy bakteriami gnilnymi wykorzystano jeden ze szczepów enterobacter.
Dla dzieci zestaw zawierający różne rodzaje bifidobakterii. Dla sportowców i rekonwalescentów zestaw VITALAKT. U osób cierpiących na zaparcia sprawdza się zestaw SIMBILAKT z laktulozą.
Najbogatszym w szczepy probiotyczne jest zestaw PROBIO.
Szczegółowe informacje o tych bakteriach i zestawach znaleźć można na stronach internetowych oraz Facebooku: jogurt-domowy: flora jelitowa; zakwaski.